دسته بندی انواع حریق طبق استاندارد های ISO 3941 و NFPA 10

07:28409۰

حریق یا آتش یکی از عمده‌ترین خطرات در محیط های صنعتی و شغلی می‌باشد که هر ساله جان بسیاری از کارکنان را می‌گیرد. یکی از اصلی‌ترین پیش‌نیازها برای مقابلۀ صحیح با حریق، شناخت انواع حریق می‌باشد. شناسایی انواع حریق و ویژگی‌های آن، این امکان را به ما می‌دهد به که صورت صحیح و موثر با حریق مبارزه کنیم.

سازمان‌های بسیاری در سرتاسر دنیا اقدام به دسته‌بندی حریق کرده‌اند؛ ما در این‌جا قصد داریم دو طبقه‌بندی از دو سازمان مشهور یعنی ISO و NFPA را تشریح کنیم. در توضیحات هر کلاس سعی کرده‌ایم از همان عبارات متن استاندارد استفاده کنیم.

جامدات خشک قابل‌اشتعال

ISO 3941: مربوط به حریق کلاس A می باشد؛ معمولا دارای منشا آلی و طبیعی بوده و هنگام سوختن خاکستر به جا می‌گذارد.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس A می‌باشد؛ مواد معمولی قابل اشتعال مانند چوب، پارچه، کاغذ، لاستیک و بسیاری از پلاستیک‌ها.

 

مایعات قابل‌اشتعال

ISO 3941: مربوط به حریق کلاس B می باشد؛ شامل جامدات مایع شونده نیز می‌شود.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس B می‌باشد؛ شامل گریس نفت، قیر، روغن‌ها، رنگ‌های روغنی، حلال‌ها، لاک و الکل‌ها می‌شود.

 

گازهای قابل‌اشتعال

ISO 3941: مربوط به حریق کلاس C می باشد.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس B می‌باشد.

 

حریق الکتریکی

ISO 3941: در این استاندارد کلاس‌بندی نشده‌است.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس C می‌باشد؛ شامل تجهیزات الکتریکی است.

 

فلزات قابل‌اشتعال

ISO 3941: مربوط به حریق کلاس D می باشد.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس D می‌باشد؛ مانند منیزیم، تیتانیوم، زیرکونیم، سدیم، لیتیم و پتاسیم.

 

حریق مرتبط با پخت‌و‌پز

ISO 3941: مربوط به حریق کلاس F می باشد.

NFPA 10: مربوط به حریق کلاس K می‌باشد؛ مانند روغن‌های گیاهی و چربی‌های حیوانی.

جمع بندی

ISO 3941 توضیحات
Class A جامدات خشک قابل‌اشتعال
Class B مایعات و جامدات مایع‌شوندۀ قابل‌اشتعال
Class C گازهای قابل‌اشتعال
Class D فلزات قابل‌اشتعال
Class F حریق مرتبط با پخت‌و‌پز

 

NFPA 10 توضیحات
Class A جامدات خشک قابل‌اشتعال
Class B مایعات و گازهای قابل اشتعال
Class C حریق الکتریکی
Class D فلزات قابل‌اشتعال
Class K حریق مرتبط با پخت‌و‌پز
لینک کوتاه
https://ohsworld.ir /?p=1030

25 نوشته
مصطفی مؤسس وب‌سایت دنیای OHS و دانشجوی کارشناسی مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار در دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می‌باشد؛ وی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای را یک ارزش می‌داند و با خود عهد بسته است که به خوبی از این ارزش پاسداری کند.

بدون دیدگاه

پاسخ دهید

فیلدهای مورد نیاز با * علامت گذاری شده اند